Opublikowany przez: Kasia P. 2017-04-18 14:04:26
Autor zdjęcia/źródło: Slow food @ stock-world-on / Freepik
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny nakłaniający do zdrowego odżywiania. W każdej chwili możesz do niego dołączyć ze swoją rodziną. Wystarczy, że zaczniesz praktykować kilka prostych zasad, by poprawić jakość żywienia swojej rodziny.
Każdego dnia produkty w sklepach przemierzają dziesiątki, setki tysięcy kilometrów by dotrzeć do naszych sklepów tuż za rogiem. Transport wymaga czasu, dlatego to co ma być świeże i tak w sklepach jest reklamowane, nie zawsze takie jest. Dlatego właśnie idealnym rozwiązaniem jest kupowanie żywności prosto z targu. Szybko zauważysz, że te brzydsze z pozoru i brudne jeszcze od ziemi warzywa, są o niebo lepsze niż wyczyszczone i równiutko ułożone w sklepie. Warzywa i owoce z targów są nie tylko świeższe, ale i w wielu przypadkach zdrowsze. Na targu zawsze znajdziesz to co w danym sezonie jest najlepsze, dzięki czemu możesz urozmaicać dietę. Na zimowe miesiące warto się przygotować, zamykając w słoikach smaki lata. Zwróć też uwagę na wybór jajek, mięsa i ryb. Warto poświęcić trochę czasu i znaleźć dobrego dostawcę, czy dobry sklep w swojej okolicy. To zaprocentuje zarówno smakiem Twoich potraw, jak i lepszym samopoczuciem po takich posiłkach.
Jest wiele opinii na ten temat, ale dla wprawnych czytelników etykiet stało się jasne, że wszystkie produkty w sklepie musza spełniać te same normy. Często więc zdarza się, że dwa takie same produkty, tylko z innymi „ekologicznymi” oznaczeniami, kosztują o wiele więcej. Zawsze sprawdzaj, jeśli zamierzasz wydać tyle pieniędzy, czy artykuł jest wart swojej ceny. Samo przechodzenie przez alejkę i bezmyślne wkładanie produktów z takimi oznaczeniami do koszyka, nie uchroni Cię od żywieniowych błędów.
Gdy tylko przestawisz się na świadome wybieranie odpowiedniego, zdrowego jedzenia, szybko zauważysz, że Twój smak się zmienia. Przestaniesz nawykowo sięgać po przesolone i przesłodzone produkty, które z grubsza smakują tak samo. Zauważysz, że natura ma Twojej rodzinie do zaproponowania nieograniczoną wręcz pulę wspaniałych smaków i ich różnych odcieni. Coś jednak trzeba poświęcić, ponieważ zakupy dobrego jedzenia wymagają zaangażowania. W moim sklepie mięsnym, świeże wędliny i mięso znika w mgnieniu oka. Zatem trzeba wstać wcześniej i ustawić się w długiej kolejce po dobry produkt.
Przestawienie się na robienie zdrowych zakupów wymaga wprawy. Na początku stanie i czytanie każdej etykiety zabiera trochę czasu i zdecydowanie nie polecam wybierania się na takie zakupy ze zmęczonym dzieckiem. Po pierwsze wybieraj lokalne sklepiki, specjalizujące się w wybranych produktach, chodź też na targ. Jeśli nie masz na to czasu w tygodniu, wygospodaruj chwilę w weekend. Kiedy trafisz do zwykłego sklepu lub marketu, koniecznie przyjrzyj się z bliska etykietom. Pamiętaj, że marketingowcy chętnie wykorzystują różne hasła i nawet produkt z napisanem „slow food” nie zawsze jest tym dobrym. Kieruj się własnym wyczuciem i wiedzą. Wybieraj produkty o jak najmniej przetworzonym składzie. Unikaj soli, cukru, soi, kukurydzy. Przykład? Jogurt truskawkowy w promocyjnej cenie, może się okazać zagęszczoną skrobią z lekkim dodatkiem aromatu truskawkowego. Co w zamian? Zwykły jogurt grecki do którego dodamy w domu własny, ulubiony dżem.
Kiedy rozmawiam o slow food często słyszę, że jest to drogie podejście do odżywiania. Cóż jednak, kiedy nasze babki o jakimś slow food nic nie słyszały a od zawsze karmiły nas zdrowo i wybierały rzeczy najzdrowsze? Nasze babcie jak zwykle mają racje. Kiedy podliczysz ilość przekąsek, które dokupujesz, ponieważ niezdrowym jedzeniem nie sposób się dobrze nasycić, czy wykalkulujesz jak bardzo cierpi na nieodpowiedniej diecie zdrowie, łatwo dojdziesz do wniosku, że zdrowa i wartościowa żywność to jedna z najlepszych inwestycji dla Ciebie i Twoich bliskich. Jedyne na co musisz się odważyć, to wzięcie odpowiedzialności za dietę Twojej rodziny. To najcenniejszy prezent jaki możesz im ofiarować co dnia.
ZOBACZ TAKŻE:
tak |
|
100,0% |
nie |
|
0,0% |
komentarz pod artykułem |
|
0,0% |
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2017.04.19 16:01
Jestem na tak. Przyznam się że gdy czekamy na dziecko i potem jako mamy karmiące nabieramy zdrowszych nawyków. Fajnie by tak pozostało na dłużej.
Sonia 2017.04.19 10:48
Zdecydowanie wolę warzywka z targu, niż z marketu;) A swoje, z ogródka, to już wogóle nie mają konkurencji;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.